ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ

Πολλά φυτά τα οποία φύονται σε ολόκληρο των κόσμο, έχουν φαρμακευτικές χρήσεις, γιατί περιέχουν ενεργά συστατικά που επιδρούν άμεσα και βοηθούν στο σώμα. Χρησιμοποιούνται και στην βοτανοθεραπεία και στη συμβατική ιατρική. Περιέχουν οφέλη τα οποία συχνά στερούνται τα συμβατικά φάρμακα, βοηθώντας την καταπολέμηση των ασθενειών και στηρίζοντας την προσπάθεια του οργανισμού να ανακτήσει την υγεία και ευεξία του.

ΤΟ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙΝ
(Ιπποκράτης 460 - 370 π.χ)

e mail

Για περισσότερες πληροφορίες των βοτάνων που σ'ενδειαφέρουν ή δεν έχουν αναρτηθεί ακόμη στην λίστα, επικοινωνήστε στο botanatherapy@gmail.com
Καλώς ήρθατε στην ΒΟΤΑΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ. ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΛΙΣΤΑ ΒΟΤΑΝΩΝ!!!

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΛΑΙΑ ΜΕ ΕΓΧΥΣΗ

Αν εμβαπτίσουμε σε ελαιόλαδο βότανα, επιτρέπουμε να ξεκινήσει μια διαδικασία, όπου τα λιποδιαλυτά ενεργά συστατικά τους εκχυλίζονται. Η διαδικασία μπορεί να γίνει με δύο τρόπους, την εν θερμώ και την εν ψυχρώ. Στην πρώτη εγχέονται τα βότανα στο έλαιο βράζοντας τα σιγανά, ενώ στην δεύτερη θερμαίνονται με φυσικό τρόπο. Το προϊόν που θα παραχθεί 
μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξωτερικά ή να προστεθεί σε κρέμες και αλοιφές. Επίσης αν βάλουμε αιθέριο έλαιο στο μείγμα θα ενισχύσουμε και θα βελτιώσουμε τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Παρακάτω γίνεται αναλυτική αναφορά των δύο τρόπων.

ΕΛΑΙΑ ΘΕΡΜΟΔΙΑΒΡΟΧΗΣ (εν θερμώ)
Σε ένα σκεύος όπου αυτό  βρίσκεται σε άλλο με βραστό νερό (μπαιν μαρί) βράζουμε το ελαιόλαδο με τα βότανα για 2 με 4 ώρες. Όταν κρυώσει το μείγμα, φιλτράρουμε καλά σε μία κανάτα το υγρό από τα βότανα και στην συνέχεια βάζουμε το έγχυμα σε σκουρόχρωμο μπουκάλι, ταπώνουμε και αποθηκεύουμε. Η δοσολογία είναι 250γρ αποξηραμένα ή 500γρ νωπών βοτάνων σε 750γρ ελαίου. Το προϊόν μας μετά τους 6 μήνες αρχίζει να χάνει την φαρμακευτική του δράση και αντέχει μέχρι 1 χρόνο. 

ΕΛΑΙΑ ΕΞΑΝΘΟΣΜΙΑΣ (εν ψυχρώ)
Τοποθετούμε τα βότανα σε σκεύος και γεμίζουμε με έλαιο μέχρι να καλυφθούν πλήρως. Αφήνουμε το σκεύος σε σημείο όπου το βλέπει συνέχεια ο ήλιος για 5 με 8 εβδομάδες, (ανάλογα τα βότανα). Στην συνέχεια φιλτράρουμε το μείγμα και τοποθετούμε το έγχυμα σε σκουρόχρωμο μπουκάλι. Η δοσολογία και ο χρόνος χρήσης είναι ίδιος όπως και στην εν θερμώ διαδικασία. Αυτός ο τρόπος παρασκευής είναι ιδιαίτερα καλός αν πρόκειται για φρέσκα και ευπαθή σημεία, όπως τα άνθη των βοτάνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης...

Αιθέρια Έλαια

Το απόσταγμα της φύσης.

Aloe Vera

Το θαυματουργό φυτό.

Camu Camu

Φυσικό αντικαταθλιπτικό.

Ιπποφαές

Αντιοξειδωτικό - Αντιβιοτικό

Θεραπευτικά μανιτάρια

Reichi - Shiitake - Maitake